Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ETİ ÇEKÜL KUŞADASI KÜLTÜR ELÇİLERİ 600 ÖĞRENCİYE ULAŞTI

04/06/2009

2007-2008 eğitim öğretim döneminde ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında, kültürel miras eğitim programını tamamlayan Kuşadası Kültür Elçileri, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında 600 öğrenciye ulaştı. Yıl boyunca hem kendi okullarında, hem de farklı okullarda 14 sunum yapan Kuşadası Kültür Elçileri, arkadaşlarına doğal ve kültürel mirasın neden korunması gerektiğini anlattı.       

Periyodik olarak komisyon toplantıları düzenleyen elçiler, aralarına yeni katılan arkadaşlarıyla birlikte çeşitli etkinlikler organize ediyor. ÇEKÜL gönüllü eğitmenlerinden Oğuz Kaygalak, ÇEKÜL Kuşadası temsilcili Ayşe Şerifoğlu, Çalıkuşu Evi sorumlusu Nuray Yurteri, Kuşadası Yerel Tarih Araştırmaları Dergisi’nden Şenol Eskin ve Ekodost Derneği temsilcilerinin de katıldığı son toplantı, restore edilerek açılışı yapılan Çalıkuşu Evi’nde yapıldı.

 3325130492 k4.450px

Kültür Elçileri Yol Haritası 2010 oluşturuldu

Kültür Elçileri, 14 okulda yaptıkları sunumları toplantıya katılanlarla heyecanla paylaştı.
Aynı zamanda Kuşadası İlçe Öğrenci Meclisi üyesi olan Kültür Elçisi Beste Avcı da meclis toplantılarında, Kültür Elçileri projesini tanıtma çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Avcı, meclise üye diğer okul temsilcileriyle yeni etkinlikler düzenleyecekleri haberini verdi. Toplantıda, kültürel miras eğitim çalışmalarının tanıtılmasının yanı sıra, Kuşadası’nın yerel değerlerini kapsayan ayrı bir sunum hazırlanmasına karar verildi.

Belediye Başkanı’na Dilekçe ve Rapor

Kültür Elçileri toplantıda, Kuşadası’nda yapılması planlanan “Kent Müzesi”nin yeriyle ilgili Belediye Başkanı’na bir dilekçe hazırladı. Dilekçede bir endüstri mirası olan TARİŞ Fabrikası ya da KESEV arazisinin değerlendirilmesi isteniyor. Kuşadası’nda doğal ve kültürel mirasının korunması, tanıtılması ile ilgili isteklerin ve bu konuda Kültür Elçileri’ne yansıyan şikâyetlerin de düzenli bir şekilde Belediye Başkanı’na rapor halinde sunulması toplantının gündem maddelerinden biriydi.

 13732661832 k2.450px

04.450px 01

 9481657016 k.450px

Kuşadası Kültür Elçileri komite toplantısının diğer gündem maddeleriyse şunlardı:

• Kuş-atak projesiyle ilgili okullarda tanıtım yapılacaktır.
• Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı romanının Kuşadası’nda geçen bölümlerinden pasajlar okundu. Çalıkuşu Evi’nde yapılan bu etkinlik sırasında duygusal anlar yaşandı. Roman okuma günlerinin, yol haritasına alınarak tekrarlanmasına karar verildi.
• Kuşadası Kültür Elçileri Komitesi Bildirgesi maddeleri oluşturuldu. Oylama sonucunda bildirge kabul edildi. Bildirgenin Belediye Başkanı, yerel basın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullara, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer kentlerdeki Kültür Elçileri’ne iletilmesine karar verildi.
• “Kuşadası Benim Adam” isimli dergi çalışması ile ilgili bilgi verildi. Dergide yer alacak yazıların, ÇEKÜL Temsilcisi Ayşe Şerifoğlu’na iletilmesine karar verildi. Dosya haber olarak ise Çalıkuşu Evi’nin tanıtımının yapılması planlandı.
• Kuşadası Kültür Elçileri Komitesi’ne ait bir logo tasarlanmasına ve logoda 1950’lerde Kuşadası’nda nesli tükenen fok balığı ile güvercinlerin olmasına karar verildi.
• Kuşadası Kültür Elçileri Komitesi’ne ait bir internet sitesi kurulması önerildi.

Kuşadası Kültür Elçileri Komitesi’nin Yol Haritası, bu toplantıyla Haziran 2010 tarihine kadar oluşturulmuş oldu.

Aynı gün Kuşadası’nda düzenlenen Dünyanın En Büyük Açık Büfe Festivali’ne gidildi. Festival kapsamında Kuşadası’ndaki sivil toplum kuruluşlarının stantları gezilerek bilgiler alındı. Kuşadası’nın yerel tarihi konusunda uzman olan Şenol Eskin tarafından belirlenen rota çerçevesinde tarihi eserler gezildi. TARİŞ Fabrikası’na ait kent müzesi yapılması için önerilen bina, kentin ilk hastanesinin restore edilen binası, kent surlarından geriye kalan duvar kalıntıları, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, kentin eski giriş kapıları, eski belediye binası gezilen mekânlar arasındaydı.

adsiz.450px
 
Dolu dolu bir gün geçiren Kültür Elçileri, Kuşadası kent uzmanı Müjgan Şavkay ile röportaj yaparak, çıkaracakları dergi için çalışmalara da başlamış oldu.

 19042009901.450px

9 Bin Yıllık Karakaya Köyü Gezisi Yapıldı

Söke kentine yakın, 9 bin yıllık bir tarihi geçmişinin olduğu bilinen Karakaya köyü ziyaret edildi. Köyde bulunan kaya mezarlarını inceleyen Kültür Elçileri, geleneksel bahar şenliğine de katıldı. Köyün tarihçesi ve şenlikler hakkında, köylülerden ve muhtardan bilgi alarak, dokuz bin yıllık bir geleneğin yaşatılması için köy halkının verdiği emeği gördü. Karakaya köyünün doğal güzelliklerine hayran kalan Kültür Elçileri, yöresel ikram olan keşkek ve gözlemelerin de tadına baktı.

Kuşadası Kültür Elçileri Komitesi, yaptıkları toplantı ve etkinliklerin diğer Kültür Elçilerine de yol göstereceğini belirterek, diğer kentlerdeki elçilerin de yol haritası oluşturmalarına destek olabileceklerini söyledi.  

 

< Tüm haberler