Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


TÜRKİYE’NİN EN KUZEYİNDEKİ SİNOP’UN KÜLTÜR ELÇİLERİ SERTİFİKALARINI ALDI

08/05/2009

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi eğitim programının bu yılki programının bitmesine üç kent kaldı. Geçtiğimiz hafta Sinop’ta tamamlanan eğitimin ardından Adıyaman, Ahlat ve Van kentlerinde de Kültür Elçileri yetişecek. 14 kentin Kültür Elçileri, yaz aylarında İstanbul’da bir araya gelecek.

shs foto1.250px

Sinop Belediyesi ve Valiliği’nin ev sahipliğinde yapılan kültürel miras eğitim programına Fatih ve İstiklal İ.Ö. okullarından 26 öğrenci katıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan eğitime, kentin doğal yaşamı hakkında Orman Endüstri Mühendisi Fatma Karahan, arkeoloji alanında Arkeolog Fuat Dereli, kent mimarisi alanında Cemalettin Ercan ve Selim Akbaş, yaşam kültürü alanında Zeynel Zeki Özcanoğlu, Mustafa Nevzat Terkan ve Doğan Ülgen bilgi verdi.

shs foto3.250px

ÇEKÜL gönüllü eğitmenleri Ahmet Abakay ve Senem Kocaman’ın “kültür nedir” sunumuyla dört günlük eğitime başlayan kültür elçileri, Sinop’un zambakları ve kuşlarıyla önemli Sarıkum doğa parkını inceledi.

Kuş gözlem evinde teleskop yardımıyla kuş türleri ve yaşam şekilleri hakkında bilgi aldı. Hem doğal yaşam alanları hem de tarihi zenginliğiyle Karadeniz’in önemli kentlerinden olan Sinop kentinde, Kültür Elçileri pek çok bilgiye ulaşmak ve yerinde gözlem yapmak için olanak buldu.

shs foto4.250px

Kente ismini veren su perisi Sinope’nin antik çağlardan kalan bir heykelinin bulunduğu Arkeoloji Müzesi’nin bahçesi, Kültür Elçileri için bulunmaz bir eğitim alanı haline geldi. Müze bahçesinde oluşturulan höyükte kazı çalışması yapan Kültür Elçileri, kazı aletlerinin nasıl kullanılacağını, çıkan eserlerin nasıl temizleneceğini öğrendi; ölçüm yaptı; çıkan testi parçalarını birleştirdi.

shs foto7.250px

Kültür Elçileri’nin seramik çalışmasını da bahçede yapması nedeniyle, Sinoplular eğitimi yakından izleme fırsatı buldu. Çocuklarıyla dolaşmaya çıkan kentliler, bu vesileyle müzeyi de dolaştı.

Coğrafi konumu nedeniyle bir doğal liman ve kale kenti olan Sinop’un mimari özelliklerini de öğrenen Kültür Elçileri, sayıları oldukça az kalan sivil mimari örneklerini, restore edilen kale duvarlarını, tarihi cezaevini ve etnografya müzesini inceledi.

shs foto8.250px


Sinop’un üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle gelişen teknecilik ve balıkçılık, kentte tekne modeli yapımının da artmasına denen olmuş. Önceleri hobi olarak model yapanların sayısı gün geçtikçe çoğalmış. Şimdi Sinop’a gittiğinizde sizi pek çok model evi karşılıyor. Ülgen Tekne Model Evi sahibi Doğan Ülgen, eğitimine gönüllü destek vererek, Kültür Elçilerine tekne modelinin nasıl yapılacağını uygulamalı bir şekilde anlattı.

shs foto11.250px

Doğan Ülgen, etkinliğin sonunda Kültür Elçilerine küçük tekneler hediye etti. Birkaç Kültür Elçisi yaz aylarında, tekne modeli yapmak için atölyede çalışmaya karar verdi.

Eğitimin son günü yapılan yaşam kültürü sohbetindeyse, yerel uzmanların desteğiyle söylenen türküler ve manilerle keyifli saatler geçirildi. Kültür Elçileri, ramazan ayında yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş Helesa geleneğini öğrendi. Evlerinden getirdikleri eşyalar ile “kendi müzemizi kuruyoruz” etkinliğini yaparak, bu eşyaların onlar için neden önemli olduğunu anlattı.

Yaşam kültürü söyleşisinin ardından, Arkeoloji müzesinin bahçesinde sertifika töreni gerçekleştirildi. Törene Sinop Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Sinop Belediyesi temsilcileri, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, İstiklal İ.Ö.O Müdürü Erkan Çalışkan, yerel uzmanlar ve çok sayıda veli katıldı.

shs foto14.250px

Sertifikalarını alan Kültür Elçileri, davetlilere hazırladıkları sergiyi gezdirdi. Sinop Kültür Elçileri, ilk iş olarak Belediye Başkanı Baki Ergül’e bir mektup yazarak yapacakları çalışmalara destek istedi.

< Tüm haberler