Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


SİNOP KENTİ, “KÜLTÜR ELÇİLERİ EĞİTİMİ”NE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

29/04/2009

2007 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle işbirliği içinde yürütülen “Kültür Elçileri” eğitim programının 2008-2009 eğitim-öğretim yılındaki on birinci uygulaması, Sinop Belediyesi ve Sinop Valiliği’nin ev sahipliğinde 30 Nisan 3 Mayıs tarihlerinde yapılıyor.

ÇEKÜL Vakfı, 2003 yılında “Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı”nı başlatmıştı. Eğitim programının temel hedeflerinden yola çıkarak geçen yıl ETİ Şirketler Grubu’nun kurumsal desteğiyle “Kültür Elçileri Projesi” oluşturuldu.  11 kentte yapılan eğitimler sonunda 300 çocuk kentlerinin “Kültür Elçisi” oldu. Yeni eğitim-öğretim yılındaysa Bergama, Taşucu, Alanya, Osmangazi, Tekirdağ, Safranbolu, Giresun, Trabzon, Avanos, Sivas, Sinop, Adıyaman, Ahlat, Gevaş kentlerinde yeni ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri yetişecek.

Yeni kuşakların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri için uygulanan eğitim programı, kültürel sürekliliğin sağlanmasını hedefliyor.

Sinop Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde yapılacak eğitimde, Fatih ve İstiklal İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen 12 kız, 12 erkek toplam 24 öğrenci, Sinop’un Kültür Elçisi olacak. Öğrencilerin “kültür ve kentlilik bilinci nedir?” sorusuna katılımcı eğitim teknikleriyle cevap aramasıyla başlayacak eğitim,  ÇEKÜL Vakfı’nın gönüllü eğitmenleri Ahmet Abakay ile Senem Kocaman’ın desteği ve yerel uzmanların kentin kimliğini yansıtan sunumlarıyla devam edecek.

Eğitimde, Sarıkum, İnceburun, tersane, kale, Balatlar Kilisesi, Büyük Cami, Pervane Medresesi, tarihi Adliye binası gibi kentin mimarisi ve doğal çevresinin incelendiği geziler yapılacak. Ayrıca bir sahil kenti olan Sinop’un deniz ve tekne kültürünün anlatılacağı Ülgen Tekne Model Atölyesi de ziyaret edilecek.

3 Mayıs Pazar günü, Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı, Sinop Milli Eğitim Müdürlüğü, Fatih İlköğretim Okulu, İstiklal İlköğretim Okulu ve velilerin katılımıyla, öğrencilere “Kültür Elçisi” sertifikası verilecek. Ayrıca dört gün süren kültürel miras eğitim programında yaptıkları eskiz, afiş, broşür, kitap ayracı, kent haritası, kentin bez bebeği gibi pek çok ürün sertifika töreninde sergilenecek.

Sinop’un Kültür Elçileri, oluşturulacak komisyonla kentlerinin kültürel mirasını korumak için okul gazetesi, söyleşiler ve makaleler hazırlayarak, kendi okulları ve diğer okullarda etkinlikler düzenleyerek, öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaşmaya devam edecek. 

< Tüm haberler