Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


KUŞADASI KÜLTÜR ELÇİLERİ BÖLGEDEKİ SULAK VE ARKEOLOJİK ALANLARI TANIDI

13/03/2009

_ÇEKÜL Kuşadası Kültür Elçileri’ne, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü tarafından bölgedeki sulak ve arkeolojik alanlar tanıtıldı.

Kültür Elçileri’ne bölgedeki en önemli sulak alandan biri olan Azap Gölü, Bafa Gölü, sulak alanların önemi ve sulak alanların neden korunması gerektiği anlatıldı.
 
Bölgedeki oniki antik İon kentinden biri olan Milet hakkında bilgiler verilerek, Güllübahçe Beldesi’nde, eski Rum evlerinin olduğu Gelebeç’te incelemeler yapıldı ve Gelebeç’teki Aziz Nicolaos Kilise’si ziyaret edildi.

Kuşadası ÇEKÜL Temsilcisi Ayşe Günbey Şerifoğlu; geçen yıl Kültür Elçileri'ni Kuşadası’nın tarihi ve doğal değerleri konusunda eğitim verdiklerini, bu yıl ise bölgedeki doğal ve kültürel değerlerin tanıtılması konularında çalışmalar yaptıklarını belirtti.  

ÇEKÜL Vakfı ve Kuşadası Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi çerçevesinde geçen yıl eğitim alarak Kültür Elçisi olan öğrencilere, bölgedeki sulak alanlar tanıtıldı. Yaz aylarında pamuk toplanan tarla, kış aylarında balık avlanan bir göl haline dönüşen Avşar Köyü’nün yanı başındaki Avşar Gölü’nde incelemeler yapıldı. Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık’a leyleklerle ilgili sorular soruldu.


Avşar Köyü’nün leylek dostu bir köy olarak bilindiğini, bölgedeki en büyük leylek nüfusunun bu köyde olduğunu, leyleklerin en büyük sorunlarından birisinin, elektrik direklerine yuva yaptıklarından elektriğe çarpılarak yaşamlarını yitirdiklerini ve leyleklerin ekosistem içinde çok önemli yerleri olduğunu, üremelerini Avşar Köyü’nde yaptıklarını, beslenmelerini hemen yanıbaşında bulunan pamuk tarlalarında ve yakınındaki Azap Gölü’nden temin ettikleri anlatıldı.

Kültür Elçileri’ne Azap Gölü’ndeki kuşlar dürbünlerle gösterilerek tanıtıldı ve Akbalıkçılları, Sakarmekeleri, Bahri kuşları ve birçok su kuşları gösterildi. Bir balıkçı köyü olan Serçin Köyü’ne gelerek, bölgedeki en büyük ikinci sulak alan olan Bafa Gölü tanıtıldı ve Bafa Gölü’nün, Serçin Gölü bölümünde incelemeler yapıldı.

_

Serçin Gölü’ndeki flamingolar dürbünlerle gözlendi

Oniki antik İon kentinden biri olan Milet hakkında ve tarihte Lade savaşı olarak bilenen, savaşın geçtiği yer olan Lade Adası hakkında bilgiler verildi. Güllübahçe Beldesi’ne gelerek, eski Rum evlerinin olduğu Gelebeç’te incelemeler yapıldı.

__

Gelebeç’teki Aziz Nicolaos Kilise’si ziyaret edildi ve Kültür Elçileri kilisenin neden restore edilmediğini sordular ve tarihi eserlerin mutlaka restore edilerek korunması gerektiğini belirttiler.

_


Kilisenin altında bulunan osteofılak gezildi. Kültür Elçileri; osteofılakın içinde genellikle kaval kemiklerinin bulunduğunu, neden kafatası olmadığını sordular. Kiliseye komşu olan yaşlı bir bayan kafatası kemiklerinin, üniversitelerden gelen tıp öğrencilerinin aldıklarını söyledi.

_

ÇEKÜL Kuşadası Kültür Elçileri bu gezide çok önemli bilgiler edindiklerini, doğal ve kültürel değerlerin korunması için her zaman çalışacaklarını, en kısa zamanda tekrar buluşma dileklerini belirterek, ÇEKÜL Vakfı, EKODOSD Derneği ve Kuşadası Belediyesi’ne teşekkürlerini ilettiler.  

< Tüm haberler