Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ETİ ÇEKÜL KÜLTÜR ELÇİLERİ TAŞUCU EĞİTİM UYGULAMASI TAMAMLANDI

31/12/2008

Eğitimin ilk günü Milli Eğitim Müdürü Kazım Alp Alkan, Belediye Başkanı Ali Şahin, Başkan Vekili Ali Rıza Güler katılımıyla başlamıştır. İlk olarak ‘Gönlüm Çiçek Açtı’ adlı tanışma etkinliği ile öğrenciler birbirlerini daha iyi tanımış ardından vakıf, proje, eğitim programının tanıtımı ve kültür sunumu ÇEKÜL Eğitimcisi Seval Aydın tarafından gerçekleştirmiştir. Daha sonra grup kuralları öğrencilerin katılımıyla birlikte oluşturulmuş ve. Doğal Yaşam-Bitki Türleri-Yaylalar/ Bitki Koleksiyonu ile ilgili sunumu Özel Çevre Koruma Müdürü Nazife Yıldırım gerçekleştirmiştir. Öğrencilerle birlikte kuş türlerinin gözlemlenmesi için Ender Kazman’ın eşliğinde Göksu Deltası gezilmiştir. Kültür elçilerinin doğayla iç içe yaptığı bu gezi faydalı geçmiştir. Ender Kazman'ın verdiği bilgiler kültür elçileri tarafından ilgiyle dinlenmiştir. Sonra sırasıyla aktif katılıma vurgu yapıldığı ‘Heykel Oluyoruz’ etkinliği yapılmış ‘Küresel Isınma’ sunumu gerçekleştirilmiş, çevre ile ilgili bir çizgi film izlenmiş ve gün değerlendirmesi yapılmıştır.


İkinci güne Çevre konulu ‘Broşür Çalışması’ ile başlanmıştır. Broşür çalışmasında öğrenciler eğitimin birinci gününde yaptıklarını pekiştirmiş ve çevre broşürleri oluşturmuştur. ‘Atık Listesi’ etkinliği gerçekleştirilerek öğrencilerin alışveriş listelerindeki malzemelere ne kadar ihtiyaç duyup duymadıkları hakkında kendilerini sorgulamaları sağlanmıştır. Atık Listesi’nden hemen sonra arkeoloji sunumuna geçmeden önce ısınma çalışması olarak ‘Zuzaylılar’ etkinliği gerçekleştirilmiştir. Kentin arkeolojik özellikleri ile ilgili sunum Arkeologlar Derneği Mersin şubesi başkanı Tuna Akçay tarafından yapılmıştır. Öğrencilerle birlikte Aslan Eyce tarafından kurulan Amphora Müzesi, Celal Taşkıran eşliğinde Ayatekya Kilisesi, Silifke Müzesi gezilmiştir. Geziden sonra öğrencilerin gezi esnasında gördükleri objeleri seramik hamuru ile şekillendirdikleri ‘Seramik Çalışması’ yapılmıştır.


Üçüncü güne öğrenciler seramik çalışması için yaptığı objeleri boyamakla başladılar. Ardından öğrencilerin mimari gezi sırasında ayrıntılara dikkat etmelerini sağlamak amaçlı ‘Zihnimin Gözü Açık’ etkinliği gerçekleştirilmiştir. Kentin mimari özellikleri ile ilgili Semihi Vural öğrencilere bir gün öncesinde mimar, mimarlık ve kent evleri ile ilgili ödev dağılımı yapmıştır. Sunum sırasında öğrencilerin aktif olmasını sağlamıştır. Öğrencilerle birlikte Atatürk Evi, kilise, gözetleme kulesi, eski yapılar, Hacı Paşa Konağı, Haliliye Camii, meydandaki un fabrikası bacası, eski gümrük binası gezilerek öğrendikleri bilgilerin pekiştirilmesi sağlanmıştır. Öğrencilerin gezi sırasında dikkatleri oldukça yüksekti. Kent Haritası için çok güzel çizimler gerçekleştirdiler. Gezi sonrasında ‘Kent Haritası’ uygulamasının gerçekleştirilmesinde Semihi Vural'ın da katılımı ile öğrenciler Kent Haritalarını oluşturdular. Kent Haritasını oluşturduktan sonra gördükleri mimari eserlerle ilgili resim çizdirilmiştir ve resmin arkasına çizdikleri eserle ilgili kısa bir bilgi verilmesi istenmiştir. Harita tamamlandıktan sonra öğrenciler sertifika töreni için davetiye hazırlığı yaptılar.


Eğitimin son günü Taşucu’nun yaşam kültürüyle ilgili çalışmalar ve sunumlar yapılmıştır. Öncelikle kültür elçileriyle birlikte kentlerine ait bez bebekler oluşturmuştur. Taşucu’nun yaşam kültürü ile ilgili sunum Atatürkçü Düşünme Derneği Mersin şubesi başkanı Yüksel Bütün kültür elçilerini ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmiştir Öğle yemeğinin Yöresel Değerleri Tanıtma, Yaşatma ve Kültür Derneği’nde yenmesi kültür elçilerinin öğrendiklerinin içselleştirmesini sağlamıştır. Yemek dönüşü yaşam kültürüyle ilgili paylaşımlara devam edilmiş yöresel şifa, kent kurusu ve yemek tarifleri paylaşımı gerçekleştirilmiştir. Dört günlük beraberliğimizin sonuna doğru eğitimimizin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu etkinlikte kültür elçilerinin eğitim hakkında neler söyleyebilecekleri hayatlarında nelerin değiştiği, kültür elçisi olmanın önemi konusu irdelenmiştir. Kültür elçilerinin dört günlük eğitim sonunda birbirleriyle olumlu paylaşımlarda bulunabilmeleri için Sevgi Bombardımanı etkinliği geçekleştirildi. Çalışmaların devamı için kültür elçilerinden bir komite oluşturulmuştur.


Belediye başkanı Ali Şahin’in, Milli Eğitim Müdürü Kazım Alp Alkan, Taşucu İlköğretim Okulu Müdürü Abdurrahman Tülü ve öğrenci velilerinin katılımıyla öğrenciler Kültür Elçisi sertifikalarını almıştır.

 

< Tüm haberler