Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE EDİRNE’NİN EĞİTİM HAYATI

31/03/2011

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında gönüllü eğitimcilerimizin gittiği kentler arasında Edirne de vardı.

ÇEKÜL Trakya Bölge Koordinatörü Mehmet Tan’ın katkıları ve yerel uzmanların desteğiyle yürüttüğümüz eğitim, Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde, UNESCO İrtibat ve Alan Yönetim Ofisi olarak hizmet veren Hafızağa Konağı’nda yapılmıştı.  Eğitimlerde doğal miras, kent mimarisi, arkeoloji ve yaşam kültürü hakkında bilgi alan öğrenciler, geçen hafta sonu havaların ısınmasıyla inceleme gezilerine devam etti.

İnceleme gezisi öncesi, Mehmet Tan “Osmanlı’dan günümüze Edirne’de Eğitim Hayatı ve Yapıları” hakkında Kültür Elçileri’ne bilgi verdi. Saray-ı Cedid ile Şehzadeler Okulu ve Enderun Mektebi’ni anlatarak, Edirne’nin eğitim tarihindeki önemli konumu anlatıldı.

Günümüzde Endüstri Meslek Lisesi olan Hamidiye Mektebi; Erkek Yetiştirme Yurdu olan Bulgar Mektebi; I.Murat Lisesi; Şehit Asım İlköğretim okulu; Emniyet Müdürlüğü Misafirhanesi olan Rum Kız Ortaokulu; İstiklal İlköğretim Okulu olan İtalyan Kilisesi; İnönü İlköğretim Okulu olan Alliance de İsrailite binası; Edirne Lisesi; Atatürk İlköğretim Okulu; Anadolu Öğretmen Lisesi; Eski Plevne İlkokulu ve Kadripaşa İlköğretim okulu ziyaret edildi. Yapılar hem mimari yönden hem eski-yeni işlevleri yönünden incelendi. Karaağaç’ta bulunan eski eğitim kurumları ve Mustafa Necati İlköğretim Okulu, bir zamanlar okul olarak kullanılan Eski Göçmen Misafirhanesi de Kültür Elçileri’nin incelediği yapılar arasındaydı.

Gezide aktarılan bilgileri büyük bir dikkatle dinleyen ve sürekli notlar alan Kültür Elçileri, Edirne’nin 650 yıllık eğitim geçmişine ve yapılarına artık farklı bir gözle bakıyorlar.

Edirne Kültür Elçileri, bir sonraki inceleme gezisine “dini yapılar ve sağlık yapıları” ile devam edecek.

< Tüm haberler