Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ENDÜSTRİ MİRASI OKULLARDA

11/03/2011

ÇEKÜL Vakfı ve Marsilya’daki Bureau des Competences işbirliğiyle yürütülen “İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Kentte Görünür ve Anlaşılır Kılmak” projesi kapsamında planlanan eğitimler başladı. Eğitimler iki bölümden oluşuyor: Öğretmen Eğitimleri ve Öğrenci Eğitimleri.

Hazırlanan eğitim paketi öğretmenlerle paylaşıldı


ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi tarafından hazırlanan “Eğitim Paketi” 48 öğretmen ile paylaşıldı. İlköğretim 8. sınıf ve Ortaöğretim 9. sınıf öğretmenlerinin katıldığı “Öğretmen Eğitimi” ÇEKÜL Vakfı’nda ve iki okulda yapıldı. Yrd. Doç Dr. Gül Köksal, endüstri mirası yapılarının neden önemli olduğunu katılımcılarla paylaşırken; ÇEKÜL Eğitim Birimi’nden Seval Aydın ise “Eğitim Paketi”ni anlatarak uygulanması gereken yöntemler hakkında bilgi verdi.

Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, eğitimlerin ardından incelenen endüstri yapısı arasındaydı.  Öğretmenlerin yapı ile bağ kurmasını sağlamak için hazırlanan beş oyun, drama teknikleriyle doğaçlama sergilendi.

Sanayi devriminden günümüze endüstri yapılarının önemi ve geçirilen süreç gibi temel bilgilerin yer aldığı Eğitim Paketi’nde, Tersane-i Amire, Hasanpaşa Gazhanesi, Paşalimanı Un Değirmeni gibi İstanbul’daki önemli endüstri mirası yapıları hakkında bilgiler veriliyor. Ayrıca öğrencilerin kolay algılaması için hazırlanan hikâyeler ve etkinlik önerileri de eğitim paketinin başlıca konuları arasında bulunuyor. Eğitime katılan öğretmenler, okullarındaki öğrencilerle “Endüstri Mirası” eğitimleri yaparak, ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan harita ile alan gezileri yapacak.

Öğrenciler, endüstri mirasını öğreniyor

Proje kapsamında öğretmen eğitimlerinin yanı sıra, öğrenci eğitimleri de devam ediyor. Eyüp Merkez, Halit Derviş, Dede Korkut, Ebussuud Efendi İlköğretim Okullarıyla “Kültür Elçileri” projesi kapsamındaki ilk eğitim Ocak ayında yapılmıştı. Ardından, Eyüp Haydar Akçelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile Üsküdar Rauf Orbay İlköğretim Okulu’nda eğitimler gerçekleşti. Projenin son iki eğitimi ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmen ve öğrencileri ile yapılacak.

Sivil Toplum Diyaloğu-İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hibe Programı kapsamında hazırlanan “İstanbul-Marsilya: Endüstri Mirasını Kentte Görünür ve Anlaşılır Kılmak” projesi kapsamında, Paşalimanı’ndaki Un Değirmeni binası ışıklandırılacak. Böylece, öğrencilerin gezi rotasındaki yapılardan biri olan tarihi un değirmenin görünür olması sağlanacak.

Paşalimanı Un Değirmeni hakkında kısa  bilgi:
İstanbul Üsküdar Paşalimanı’nda bulunan yapı, 1858’de yapılan un değirmeninin günümüze ulaşan kısmıdır. İstanbul’daki un değirmenlerini incelediğimizde karşımıza çıkan en eski yapı 1846’da Büyükada’da kurulandır. Paşalimanı ve Cibali fabrikaları 1858, Hasköy’deki yapı ise 1866’da yapılmıştır. Bu yapılardan Unkapanı değirmeninin sadece duvarları kalmış, Kasımpaşa un fabrikasının donanımı kaybolmuş halde yapısı kalmıştır. Diğer yapılar ise yıkılmıştır. Bu yapılar genellikle çok katlıdır ve her bir katı ayrı bir işlev görmektedir. İstanbul’daki un değirmenleri ise genelde beş kat olarak inşa edilmiştir. Fabrikalarda yıkama ve öğütme olmak üzere iki ana işlem vardır. Yapı, 1910 yılında onarılmış ve kapasitesini artırmak için genişletilmiştir. Çeşitli şirketler ve evkaf tarafından 1940’lara kadar kullanılan yapının çatısı kısmen mevcuttur. Kat izleri, ahşap döşemeleri, üretim sisteminin bazı donanımları ve izleri yerinde izlenebilmektedir.

Kaynak: www.cekulvakfi..org.tr

 

< Tüm haberler