Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ON YEDİ KENTTE 360 KÜLTÜR ELÇİSİ YETİŞTİ

01/06/2010

2003 yılında “Doğa, insan ve kültür”ün bir bütün olduğunu anlatmak için çıktığımız Kültürel Miras Eğitim yolculuğumuz, İstanbul’da ve ülkenin farklı ölçekteki yerleşimlerinde 2010 yılında da devam etti. “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri, Yapıların Diliyle İstanbul, Ağaçların Diliyle İstanbul, Bursa Kent Müzesi eğitimlerinin yanı sıra, anaokulu çocuklarının doğadan yana bilinç kazanması için çeşitli etkinlikler ve çok sayıda “kültür nedir?” sunumuyla ÇEKÜL Vakfı, çocuklarla ve gençlerle tanıştığı, deneyimlerini paylaştığı verimli bir eğitim dönemi geçirdi.  

Kültürel Miras Eğitim Programı kapsamında iki yıldır ETİ şirketler grubunun kurumsal desteğiyle devam eden “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” projesi kapsamında ise, bu yıl 17 kentte 360 Kültür Elçisi yetişti. Taraklı, İzmir, Milas, Ürgüp, Kırşehir, Divriği, Elazığ, Çorum, Yozgat, Kilis, Kemah, Karadeniz Ereğli, Burdur, Nevşehir, Samsun, Eskişehir ve Hatay…

Eğitimler, ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi gönüllü eğitimcileri ve yerelde destekleyen uzmanların katkısıyla doğal çevre, arkeoloji, geleneksel mimari ve yaşam kültürü ana başlıkları altında uygulandı. 12 yaşındaki öğrencilerin, yörelerindeki tarihi, doğal ve kültürel birikimi fark etmeleri, kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri sağlandı.

Geçen ay tamamlanan eğitimler son olarak Ürgüp, Divriği, Elazığ, Kemah ve Nevşehir kentlerinde gerçekleşti. Divriği, Ürgüp ve Nevşehirli Kültür Elçileri, yörelerinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi hak edecek değerlerin olduğunu ve bunun önemini öğrenirken, Elazığ ve Kemah Kültür Elçileri de kentlerinin tarihi ve doğal değerleriyle yukarı Fırat havzası için ne kadar önemli olduğunu öğrendi.

Nevşehir Kültür Elçileri

Ürgüp Kültür Elçileri

ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü arkeolog/ressam Emin Başaranbilek, Kültür Elçileri eğitiminde kullanılması için, önemli arkeolojik buluntuların çizimlerinden oluşan kendi hazırladığı bir seti Eğitim Birimi’ne hediye etti. Özellikle arkeolojik alana sahip, fakat bir müzesi olmayan kentlerde bu çizimler kullanıldı; müzelerin ve müzeciliğin önemine dikkat çekildi.

Elazığ Kültür Elçileri

Divriği Kültür Elçileri

İstanbul Buluşmaları’nın bu yılki konusu “Sokak Oyunları”

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında, eğitimlerin tamamlanması ve okulların kapanmasıyla birlikte, Kültür Elçileri İstanbul’da buluşuyor. Her yıl belirlenen temalarla, Türkiye’nin farklı yörelerinden İstanbul’a gelen Kültür Elçileri, etkinliklerle birbirleriyle tanışıyor ve kentlerin özelliklerini paylaşıyor. Bu yılın teması ise “Sokak Oyunları”… 22-25 Haziran tarihleri arasında Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın desteğiyle yapılacak etkinliklerde, Kültür Elçileri’nin İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunu algılamaları da sağlanacak. 

Eğitimlere gönüllü destek veren eğitimcilerimiz:

Ahmet Abakay, Hazel Aydın, Esma Ünal, Seda Fıratlıoğlu, Pınar Ocak, Musa Kurt, Fatih Doğan, Muhterem Balcı, Neslihan Balcı, Satenay Baygurz, Yücel Sofuoğlu, Cangül Özer, Tuba Aydın, Duygu Sayar, Didem Çiçek, Kübra Aytekin, Musa Kurt, Gökçe Çağatayalp ve Seval Aydın.

< Tüm haberler