Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


İSTANBUL BULUŞMASI 21 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR!

16/06/2010

ÇEKÜL Vakfı’nın Anadolu’nun farklı kentlerinde uyguladığı kültürel miras eğitim çalışmaları, öğrencilerin yaşadıkları kentin kültürel zenginliğinin farkına varmalarını, doğal ve kültürel mirasın korunmasına ilişkin bilgi ve duyarlılık kazanmalarını, kültürel kimlik duygusu, korumacılık ve kentlilik bilinci geliştirmelerini amaçlıyor. Programda kentin mimari, coğrafi, arkeolojik özellikleri ve yaşam kültürüyle ilgili bilgi aktaran sunuşların ve alan gezilerinin yanı sıra etkileşimli eğitim ortamı yaratan sorgulayıcı, düşündürücü, öğrencilerin katılımını destekleyen uygulamalar yer almaktadır. Yerel değerlere dayalı içeriklerin oluşturulduğu eğitimlerde, işbirliğine dayalı öğrenme, ısınma etkinlikleri, oyun, maket, seramik, resim, grup çalışmalarıyla öğrencilerin yaratıcılığını öne çıkaran, yaparak yaşayarak öğrenme yöntemleri kullanılmaktadır. Gelecek ile ilgili söz sahibi olmaya özendirilen öğrenciler uygulama sonrası kentlerinin birer “Kültür Elçisi” oluyorlar.

istanbul bulusmalari 2010.550px

Proje eğitimleri, 2008 yılında Akşehir, Beypazarı, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Kocaeli, Kuşadası, Kütahya, Malatya, Niksar, Ordu kentlerinde, 2009 yılında Adıyaman, Ahlat, Alanya, Avanos, Bergama, Giresun, Osmangazi, Safranbolu, Sinop, Sivas, Taşucu, Tekirdağ, Trabzon, Van kentlerinde tamamlandı. 2010 yılında ise eğitimler Burdur, Çorum, Divriği, Elazığ, Eskişehir, Hatay, İzmir, Kemah, Kırşehir, Kilis, Milas, Nevşehir, Sakarya, Samsun,  Tavas, Ürgüp, Yozgat kentlerinde gerçekleştirildi.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında 5 yılda 77 kentte uygulama yapılarak toplam 4 bin Kültür Elçisi yetiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, kentlerdeki Kültür Elçileri Kulüplerinde, eğitim alan öğrencilerin bir sonraki yılın öğrencilerine yol göstericilik yapmalarını içeren uygulamalarla, eğitimin önemli kazanımlarından korumacılık bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri 2008–2012 projesinin “yılsonu etkinliği” olan ‘İstanbul Buluşmaları’nda Anadolu’nun farklı kentlerinin Kültür Elçileri bir araya geliyorlar. Her yıl farklı bir ana temanın ele alındığı buluşmalar kapsamında yıl boyunca kentlerinde eğitim almış Kültür Elçileri diğer kentlerdeki Kültür Elçileri ile tanışıyor, çeşitli etkinliklerle kentlerini birbirlerine tanıtıyor ve İstanbul’un kültürel mirası hakkında bilgi ediniyorlar. Son gün Buluşma Sonuç Bildirgesi’ni hazırlıyor ve kamuoyuna ilan ediyorlar.

İstanbul Buluşmaları 2008 yılı teması “Koruma Bilinci ve Kentlilik”, İstanbul Buluşmaları 2009 yılı teması “Geleneksel Yaşam Kültürü ve Yöresel Müzik” idi. İstanbul Buluşmaları 2010 yılı teması ise “Sokak Oyunları” olarak belirlenmiştir. Eğitim yılı boyunca eğitimin gerçekleştirildiği 17 kentin Kültür Elçileri, kentleri için belirlenen temsili sokak oyunlarını İstanbul’da diğer arkadaşlarıyla paylaşacaklar. Çocukların kimseden öğrenemeyecekleri konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesini sağlayan oyun ortamının kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağı gibi kuşaklararası iletişimi desteklediği düşünülmektedir.

2003 yılından beri sürdürülen eğitim çalışmalarıyla geleceğin kimlikli insanını bilinçlendirmeye yönelik birikimin ulusal eğitim programları kapsamına alınması ve kültürel eğitime ülke çapında yer verilmesi hedeflenmektedir.

< Tüm haberler