Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


İÇ ANADOLU’DA KÜLTÜR ELÇİLERİ’NİN SAYISI ARTIYOR

01/04/2010

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında, Kırşehir ve Eskişehir eğitimleri tamamlandı.

Uçsuz bucaksız kırların varlığından “Kır şehri” ismini alan İç Anadolu Bölgesi’nin önemli kentlerinden Kırşehir’de, kültürel miras eğitimi alan Kültür Elçileri, kendi yaş gruplarına kentlerini anlatacak.

Çevre Mühendisleri Esengül Türkeş ve İsmet Yanık, Arkeolog Süleyman Tunç ve Nuray Kaya Kuşçu, Şengül Güneş, Suna Dündar, Mimar Yakup Ergül, ÇEKÜL Kırşehir Temsilcisi Mustafa Bağ, gönüllü öğretmen Sevtap Şahinli gibi eğitimi destekleyen yerel uzmanlar eşliğinde, Cacabey İ.Ö.okulundan 25 gönüllü öğrenci kentlerinin doğal ve kültürel özelliklerini öğrendi. ÇEKÜL eğitmenleri Ahmet Abakay ve Neslihan Balcı’nın verdiği ipuçlarıyla belki de hiç düşünmedikleri “kültür” kavramını tartışarak, sorgulayarak keşfeden Kültür Elçileri,  “Doğa olmaz ise insan olmaz, insan olmaz ise kültür, kültür olmazsa hayat olmaz. Çünkü kültür, hayatın anlamıdır,” cümlesiyle özetledi.

Kocabey Kavaklığı, Seyfe Gölü, Arkeoloji Müzesi, Kepez Yeraltı Şehri, Karakurt Eski Hamamı, Taş Konak, Âşık Paşa Türbesi, Ahi Evran Külliyesi gibi kentin kimliğini anlatan alanları yerinde incelen Kültür Elçileri, son gün düzenlenen sertifika töreniyle eğitim süresince yaptıkları kitap ayracı, afiş, seramik gibi çalışmaları sergiledi. Eğitim Kırşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Eskişehir Kültür Elçileri de Melahat Ünügür İ.Ö. okulundan eğitime gönüllü olarak katıldı. Mimar Ebru Taneri Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Alptekin Oransay, Erdoğan Çarkacı ve Cam Sanatları Müzesi Müdürü Bozkurt Ünügür’ün alanlarında yaptıkları bilgilendirici sunumların ardından Eskişehir Kültür Elçileri de kentlerini daha yakından tanımak, anlamak ve bağ kurmak için kent gezisine katıldı.

Kurşunlu Külliyesi, Yazılıkaya antik kenti, Gerdek Kaya Anıtı, Porsuk Çayı tekne gezisi, Cumhuriyet Kadınları Müzesi gibi kenti anlamalarına yardımcı olacak alanları uzmanlar eşliğinde incelediler.

Velilerin de katıldığı sertifika töreniyle, kentlerindeki doğal ve kültürel mirası korumak için söz verdiler. Eskişehir Kültür Elçileri’nin, ÇEKÜL Eğitmenleri Seda Fıratlıoğlu ve Satenay Bayçura’nın eşliğinde hazırlandıkları sergi ise ilgiyle incelendi.

Her iki kentin de Kültür Elçileri, kendi üretecekleri proje ve etkinliklerle, hem yerel yönetimlerden, hem de sivil toplum örgütlerinden destek alarak duyarlılık yaratmayı hedefliyor. 

Kültür Elçileri Projesi'nin en önemli etkinliklerinden biri de 'Kendi Müzemizi Kuruyoruz'... Kültür Elçileri bu etkinlik ile kentlerin de bir hafızası olduğunu öğreniyor... 

< Tüm haberler