Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


EGELİ BİRGİ’DE “KENTLER ÇOCUKLARINDIR” EĞİTİMİ

07/04/2010

Küçük Menderes havzasındaki Birgi kenti, ÇEKÜL Vakfı’nın “Kentler Çocuklarındır” sloganıyla 2003 yılında başlattığı Kültürel Miras Eğitim Programı’na ev sahipliği yaptı.

ÇEKÜL Vakfı’nın “7 Bölge, 7 Kent ” projesiyle, kendini koruyan kentler arasına giren Birgi, şimdi de kentin değerini bilecek ve koruma hareketini devam ettirecek genç kuşaklar yetiştirmeye başladı. Birgi Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle yapılan eğitime, Kazımpaşa İ.Ö. okulundan gönüllü öğrenciler katıldı.

Eğitimin içeriğini oluşturan doğal miras, arkeolojik miras, geleneksel sivil mimari ve yaşam kültürü konuları, yerel uzmanlar ve ÇEKÜL eğitmeleri tarafından öğrencilerle paylaşıldı. Yörede en çok yetiştirilen marul ve patates tarlarını görmek için İrim Ağzı’na giden öğrenciler, mekânlar ve yaşam kültürü arasında bağ kurmak içinse Birgi Ulu Camii, Dervişağa Camii, Medresesi ve Çukur Hamam, Çakır Ağa Konağı, Aydınoğulları Beyliği Türbesi, Çarşı Camisi, Karaoğlu Camisi’ni inceledi. Birgi, Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yaptığı için, döneme ait pek çok eser bulunuyor.

Birgi’de nalbantçılık, semercilik, ipekböcekçiliği ve ipek dokumacılığının bir zamanlar önemli bir geçim kaynağı olduğu, günümüzde ise artık yapılmadığı öğrencilerle paylaşıldı. Hâla yaşayan geleneksel törenlerden, el sanatlarından ve zanaatlarından da örnekler verildi. Birgi ÇEKÜL Evi’nin “Küçük Menderes Havzası Araştırma Merkezi” olarak da kullanılmasıyla, bölgede önemli rol üstlenmesinin önemi, öğrencilerle paylaşıldı; yapılan araştırmalar anlatıldı. Böylece, havza ölçeğinde bütüncül korumanın neden önemli olduğu, kentlerin ancak çevreleri ve doğal kaynaklarıyla birlikte korunduğunda, yaşam kalitesini yükselterek, kültürün gelişebileceği ortamlar hazırladığı anlatıldı.

Bütün sunumları ilgiyle izleyerek, gezilerde de gördükleri her şeyi ilk kez keşfeder gibi heyecanlı olan öğrenciler, eğitimin son günü “su kabağı” dikti. Birgi’de daha önce yapılan “Kentler Çocuklarındır” eğitiminde dikilen su kabakları büyümüş ve kenti renklendirmişti. Birgi’de çok kolay yetişebilen “su kabağı” kültürel miras eğitim programının Birgi’deki simgesi haline geldi.

ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü arkeolog Emin Başaranbilek ve Birgi’deki ÇEKÜL gönüllüleri, eğitim süresince öğrencileri yalnız bırakmadı.
   

< Tüm haberler