Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


“7 AĞAÇ”DAN ÇOCUKLAR İÇİN…

26/03/2010

Mart ve Nisan ayları doğanın canlandığı, her yerin yeşile büründüğü, insanların uzun kış günlerinin rehavetini üzerinden atıp doğa ile baş başa kalmak istediği aylar. ÇEKÜL Vakfı 7 Ağaç Ormanları Kampanyası kapsamında,  1970’li yıllardan bu yana kutlanan Orman Haftası’nda, okul öncesi öğrencilerine yönelik duyarlılık yaratma temelinde eğitim düzenledi.

ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi uzmanları tarafından hazırlanan eğitim, Eyüp Gümüşsuyu ve Pinokyo Işıl anaokullarında yapıldı. Ağaçların uzun yıllar aynı yerde kökleriyle nasıl yaşadıkları, çevrelerini nasıl sahiplendiklerini hissedebilmeleri için kısa bir canlandırma yapıldı. Öğrenciler, ağaçların yaşama kattığı zenginlikleri, havayı temizleyip bulundukları bölgede temiz bir çevre yarattığını öğrendi. 7 Ağaç’ın en genç gönüllüleri, eğitimin sonunda okullarının bahçesine hep birlikte kokulu ardıç dikti.

24356263104 7

"7 Ağaç Ormanları ”  kampanyası ise bir hikâye eşliğinde anlatıldı:

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, ben diyeyim 7, sen de 700 yıl önce küçük bir ülkede bir Padişah yaşarmış. Günlerden bir gün Padişahın bir oğlu olmuş. Bunun üzerine ülkede tam 7 gün 7 gece süren eğlenceler düzenlenmiş. Oyunlar oynanmış, yemekler yenilmiş, tüm ülke bu mutlu olayı kutlamış. Gel zaman, git zaman Padişahın oğlu büyümüş. 7 yaşına gelmiş. Padişah bunu kutlamak için bir şölen düzenlemiş ve oğluna en güzel armağanı getirene “7 altın” vereceğini söylemiş. Halk göz kamaştırıcı armağanlarla sarayı doldurmaya başlamış. Ülkede yaşayan yaşlı bir bilge ise, Padişahın oğluna “7 tane fidan” getirmiş. Bu armağana çok sinirlenen Padişah, Yaşlı Bilgeyi huzuruna çağırmış: “ Sen oğluma getire getire bu 7 fidanı mı getirdin? Oğluma bunları mı değer görürsün?” demiş. Bunun üzerine Yaşlı Bilge fidanları göstererek, “Ben oğlunuza tam 7 ayrı fidan getirdim. Birisi çınar fidanıdır; ömrü çınar kadar uzun olsun diye. Zeytin fidanı getirdim, kendiyle barışık olsun istedim. Servi, uzun boy; Çam dayanıklılık için. Meşeyi, kolay unutulmasın; Akasyayı da, ak ve temiz olması için verdim. İğdeye gelince, onu da her zaman sizin gibi sert olmasın, yumuşak ve ince davranabilsin diye getirdim” demiş. Bu sözlerden sonra Padişah Bilgeden tam 7 kere özür dileyip, O’na 7 altın vermiş. İşte o gün bu gündür, herkes birbirine “7 ağaç” armağan eder olmuş.

17157516908 77

Geriye dönüp baktığımızda, daha okula gitmezken bizlere anlatılan hikâyelerin, masalların belleğimizde ne kadar yer ettiğini hatırlarız. Davranış alışkanlıklarımız, kişiliğimiz yeni öğrendiğimiz bilgilerle şekillenir. Bu düşünceden hareketle ÇEKÜL Vakfı eğitmenleri de, “Orman Haftasında” okul öncesi miniklerle vakit geçirmeyi tercih etti.  

24324976960 777

 

< Tüm haberler