Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

SOKAK OYUNLARIYLA DOLU ÜÇ GÜN!

20 kentten 130 Kültür Elçisi, Türkiye’nin dört bir köşesinde oynanan sokak oyunlarını yaşatmak, yaşam kültürlerini paylaşmak, dünyayı ve kentlerini farklı yönleriyle algılayabilmek için İstanbul’da buluştu

ÇEKÜL Vakfı, ETİ Şirketler Grubu’nun desteğiyle 2008 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan kentlerde, 12 yaş çocuklarına kentlilik ve kültür bilinci eğitimleri veriyor ve Kültür Elçileri yetiştiriyor. ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesinin yılsonu etkinliği olan “İstanbul Buluşmaları”, bu yıl 20 kentten 6. sınıf öğrencisi 130 Kültür Elçisi’nin katılımıyla düzenlendi. İstanbul Buluşmaları’na ÇEKÜL Eğitim Birimi’nin gönüllü 25 eğitimcisi destek verdi.

dsc 1394.550px

2010-2011 eğitim-öğretim yılında 20 kentten 500 çocuk kentlerinin Kültür Elçisi oldu. Kentlerini temsilen İstanbul’a gelen 130 Kültür Elçisi hem İstanbul’u tanıdı hem de birbirlerine kentlerini anlattı. İstanbul Buluşmaları’nın bu yılki ana teması ise “Sokak Oyunları” oldu. Kabataş Erkek Lisesi'nin bahçesinde hep birlikte doyasıya sokak oyunları oynayan Kültür Elçileri, İstanbul gezisinin yanı sıra drama, öykü, müze eğitimi, resim ve müzik atölye çalışmalarına katıldı. Atölyeler, rap sanatçısı Fuat Ergin, müzik yapımcısı Haluk Polat, çocuk kitapları yazarı Suzan Geridönmez, resim öğretmeni Nimet Altınkurt ve drama eğitmeni Duygu Seda Tomru’nun gönüllü desteğiyle gerçekleşti.

dsc 0637 .550px

İstanbul’un atölyelere yansıdı
Kültür Elçileri, Kabataş Erkek Lisesi’nin bahçesindeki tanışma etkinliğinde kentlerinin özelliklerinden yola çıkarak farklı oyunlarla birbirlerini tanıdı. Çocukların da severek dinlediği rap müziği sanatçısı Fuat Ergin’in atölye çalışması da Kültür Elçileri’ni ve öğretmenlerini heyecanlandırdı. Kültür ve çevre bilinci temalı rap müzik atölyesinde gönüllü öğrenciler sahneye çıkarak kendi yazdıkları şarkıları Fuat Ergin ile birlikte söyleme fırsatı buldu. Haluk Polat’ın yürüttüğü “İstanbul’un Ritmi” müzik atölyesinde tef, marakas ve zillerle ritim tutan Kültür Elçileri, nota bilgisi, müzik aletlerinin sesleri ve kullanıldığı alanlar gibi bilgiler aldı. “Gökkuşağı Bahçesi” resim atölyesinde sokak oyunları temalı resimler çizdiler; Boğaz Köprüsü resimlerin konusu oldu ve çocukların üzerinde oyun oynadığı bir bahçeye dönüştü. Resim öğretmeni Nimet Altınkurt’un yaratıcı yönergeleriyle, hayal güçlerini birleştiren Kültür Elçileri rengârenk resimler yaptı. Drama ve öykü atölyelerinde ise olaylara farklı yönden bakmayı öğrenen Kültür Elçileri, paylaşma, saygı duyma, değerlendirme, sorgulama, anlayış gibi düşünce ve davranış şekillerini geliştirdi.


dsc 1091.550px

Çoğu ilk defa İstanbul’a gelen Kültür Elçileri, İstanbul’un tarihi yarımadasını keşfetti. Ayasofya’nın yüksek kubbesi altında başka bir zaman diliminde yaşadıklarını hayal edip Dolmabahçe Sarayı’nda Osmanlı’nın ve Atatürk’ün izlerini sürdüler. Arkeoloji Müzeleri’nde İstanbul’un arkeolojik mirasına yakından baktılar. Ayrıca üç gün boyunca konakladıkları Kabataş Erkek Lisesi’nde Boğaz’ı, vapurları, gemileri, martıları doyasıya seyrettiler.

dsc 0557.550px

Ayasofya Müzesi

dsc 1327.550px

Arkeoloji Müzeleri

Türkiye’nin renkli sokak oyunlarını yaşatacaklar
Kültür Elçileri, İstanbul’dan ayine-i devran, Altınova’dan gazoz kapağı, Edirne’den “Tilki baba saat kaç?”, Enez’den mor menekşe, Boyabat’tan köşe kapmaca,  Zile’den kiremitli çizgi, Yalvaç’tan elim sende, Gazipaşa’dan körebe, Side’den 7 kiremit, Adana’dan mendil kapmaca, Ödemiş’ten tık tık, Altındağ’dan dokuztaş, Bursa’dan hımbıl, Bitlis’ten çolo, Akmağdeni’nden kaf güzel peynir, Battalgazi’den yağ satarım bal satarım, Şahinbey’den eşlerim beş, Arapgir’den parmak ve Simav’dan çatlak patlak isimli oyunları oynayarak, Türkiye’nin renkli sokak oyunlarını yaşatmak, aktarmak için öğrendiler.

dsc 0001.550px

2008 yılında hayata geçirilen ve 2012 yılına kadar Türkiye’nin 77 kentinde 4000 çocuğu kentlerinin Kültür Elçisi olarak yetiştirmeyi hedefleyen proje kapsamında, doğal miras, kent mimarisi, arkeoloji ve yaşam kültürü ana başlıklarında eğitimlere yer veriliyor.  Kültür Elçileri, kentlerine farklı bir gözle bakmayı, kültürel ve doğal değerlerle bağ kurmayı öğrenerek, korunma ve yaşatma bilinci geliştiriyor.