Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

KÜLTÜR ELÇİLERİ İSTANBUL BULUŞMASI 2009

 

Kültür Elçileri İstanbul’da Buluştu!

Tarihi Kentler Birliği üyesi Adıyaman, Ahlat, Alanya, Avanos, Bergama, Giresun, Osmangazi, Safranbolu, Sinop, Sivas, Taşucu, Tekirdağ, Trabzon ve Van olmak üzere 14 kentte gerçekleştirilen ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi sonucunda yetişen 300 Kültür Elçisi, eğitimler sonrasında birbirlerine kentlerini anlatmak ve İstanbul’u tanımak için 29 Haziran–3 Temmuz 2009 tarihleri arasında Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından Darüşşafaka Eğitim Kurumları Maslak yerleşkesinde uygulamalı etkinliklerle ile dolu dolu beş gün geçirdiler.

1. Gün

İstanbul Buluşması, bu yılki ‘Geleneksel Yaşam Kültürü ve Müzik’ temasına uygun olarak ‘Kent Ezgileri’ etkinliğiyle başladı. 300 Kültür Elçisi eğitimcileriyle birlikte müzik portesi, notalar, sol anahtarı şeklinde sıralandı. Kentlerinden gelirken yöresel müziklerini, ezgilerini yanlarında getiren Kültür Elçileri oluşturdukları gruplarda bir ritm belirleyip tüm grubun tekrarlamasını sağlayarak İstanbul kentinin en güzel müziğini oluşturdular.

img 3844.450px

img 3775.450px

Tanışma Etkinliği

Tüm katılımcılar ortak bir paydada buluşmuştu. İstanbul Buluşması başlığı altında 14 ayrı kentten 300 Kültür Elçisi ve 26 öğretmen bir araya gelmişti. Biliyorlardı ki ‘farklılık zenginlikti.’ Kendilerinde olan bazı özellikler başka kimlerde de vardı? Müziği, kültürü, doğayı paylaştıkları gibi başka hangi özelikleri ortaktı? Merak ettikleri soruları ‘Ortak Payda’ etkinliği ile cevaplamaya çalıştılar. Tüm katılımcılar Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda toplandı ve kocaman bir çember oluşturdu. Söylenen özelliklere sahip olan katılımcılar hızlı bir şekilde büyük çemberin içerisinde küçük bir çember oluşturup tanışarak eğlenceli dakikalar geçirdiler.

Etkinliğe gönüllü olarak destek veren Yazar Bilgin Adalı Kültür Elçileri’ne Çatalhöyük’ün öyküsünü aktardı ve Fatih Sultan Mehmet’in öyküsünün yer aldığı ‘Kariye Hazinesi’ kitabını Kültür Elçileri için imzaladı.

catalhoyuk

Bilgin Adalı'nın Çatalhöyük Sunumu

Çatalhöyük

Çatalhöyük, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır. Çatalhöyük 1958 yılında J. Mellaart tarafından keşfedilmiş, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazısı yapılmıştır. Yüksek tepenin batı yamacında yapılan araştırmalar neticesinde, 13 yapı katı açığa çıkarılmıştır. En erken yerleşim katı (1) ise M.Ö. 5500 yıllarına tarihlenmektedir. Stil kritiği yolu ile yapılan bu tarihleme, C 14 metodu ile de doğrulanmış bulunmaktadır. İlk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir.

Kariye Hazinesi

‘Onlar endişeli yüzlerle ayağa kalkarken, genç casus sarayındaki görevine dönmek üzere doğru fırlamıştı bile. Kilisenin toplantı salonundan geçerken bir an durdu. Mumların, duvarları süsleyen altın mozaiklerden yansıyan titrek ışığı altında ışıl ışıl parlayan, tümü som altından yapılma şamdanlara, İsa heykeline, sağa sola serpilmiş kocaman haçlara, vazolara baktı. Yalnızca burada inanılmaz bir hazine yatıyordu. Kilisenin mahzeninde, bunun on katı vardı…’

img 3923.450px

2. Gün

İstanbul’u tanımak için yollara düşmek gerek. Gezi öncesi Ahmet Sezgin’in harita üzerinden İstanbul’un kültürel varlıkları hakkında verdiği bilgileri dikkatle dinleyen Kültür Elçileri, not defterlerini gruplara eşlik eden rehberlerin anlattıklarını özenle kaydetmek, eserlerin güzelliğini çizgileriyle taçlandırıp ölümsüzleştirmek için eskizler çizmek için yanlarından ayırmadılar. Ayasofya, Arkeoloji Müzeleri, Sultanahmet Meydanı'nın gezilmesi ve boğazda yapılan tekne turunun yer aldığı, İstanbul simgelerini seçildiği gezi rotası boyunca Kültür Elçileri yeni bir kenti tanımanın heyecanını yaşadılar.

img 4072.450px

Tekne Gezisi

img 4198.450px

img 4201.450px

Arkeoloji Müzeleri Gezisi

İstanbul Buluşması’nda Kültür Elçileri’nin seslerinin duyuracakları ‘Kültür Yürüyüşü’ için hazırlıklar yapıldı. Kent resimleri, sloganların yer aldığı pankartlar ve tüm Kültür Elçileri'nin birlikte oluşturduğu ‘Kültür Elçileri Bildirgesi’, yöresel türkü ziyafeti…

Kültür Elçileri İstanbul’a kadar onlara eşlik eden türkülerini, Haluk Polat önderliğinde, Barış Bahçeci ve Sevtap Kasapbaşoğlu ile birlikte Darüşşafaka müzik etüt salonunda Candan Erçetin ile prove ettiler. Türküler yörelerinin kokusunu, heyecanı taşıyordu, Kültür Elçileri de bu koku ile tüm izleyenleri büyüleyecekti.

img 3883.450px

3. Gün

Kentlerin dili olsa da konuşsa…
Arhan Kayar ve Sabine Buchman’ın destek verdiği atölye çalışmasında, Kültür Elçileri eğitimde edindikleri bilgileri tüm yaratıcılıklarını kullanarak fırça dokunuşlarıyla hazırladıkları resimlerle dile getirdiler. Resimlerde yer alan kent simgeleri oldukça dikkat çekiciydi: Van kedisi, Horon ekibi, tekneler, testiler, peri bacaları, kümbetler, kiraz, fındık, Bergama halısı, Kommagene Krallığı….

img 4452

img 4602.450px

4. Gün

Buluşma için Kültür Elçileri’nin kentlerinden getirdikleri yemenileri, yöresel bitkileri, kilimleri, testileri, geleneksel yaşam kültürünü yansıtan ailelerine ait eşyaları, kentlerinde yitirilmekte olan el sanatları hakkında yaptıkları belgeleme çalışmaları Galatasaray Lisesi’nin bahçesindeki standlarına özenle yerleştirdiler. Her biri kentlerinden birer yaşam iziydi, kentlerindeki öyküleri beraberlerinde getirmişti.

img 4827.450px

Bergama Standı

Tüm hazırlıkların sergilendiği büyük gün Kültür Elçileri pankartları, kent resimleri, bildirgeleri, davulları, zilleri, tefleri, marakasları ve kaşıkları ile İstiklal Caddesi’ndeki ‘Kültür Yürüyüşü’ için hazırdı. Söz haklarının bilincinde olan ve sonuna kadar kullanabilecekleri özgür bir eğitim ortamında çalışmalarını tamamlayan Kültür Elçileri ‘Kültürel ve doğal miras’ ile ilgili duyarlılıklarını herkesle paylaşmak için sabırsızlandılar. Hazırladıkları geleneksel oyunlarında, röportajlarında, türkülerinde yer alan “Geleneksel yaşam kültürümüzü koruyalım, gelecek kuşaklara aktaralım” mesajını tüm yürekleriyle inanarak bir kez daha birlikte olmanın verdiği kuvvetle belirttiler.

img 4788.450px

Kültür Elçileri İstanbul Buluşması’nın kamuoyuyla tanışması niteliğini taşıyan bu etkinlik Galatasaray Lisesi’nin bahçesinde yapıldı. Sunuculuğunu Fatih Türkmenoğlu’nun yaptığı etkinlikte ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Gülden Kanatlı Derbil ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen birer konuşma yaparak Kültür Elçileri'nin coşkularına eşlik ettiler.

31137534816 i8.450px 01

Etkinlik, Sinop Kültür Elçileri ‘Helesa’ geleneğini, Avanos Kültür Elçileri ‘çömlekçilik’ sanatını aktardıkları sunumları, Candan Erçetin’in eşlik ettiği Kent Korosu’nun potpurisi ile renklendi.

19491267712 ii9.450px 01

Sinop Kültür Elçileri

Sunumlar sonrasında söz Kültür Elçileri'nin ezgilerindeydi. Davul, def, marakas ve kaşık tınılarıyla bildirgelerini İstiklal Caddesi’nde dağıtan Kültür Elçileri Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktılar. Bildirgelerini var güçleriyle okuduktan sonra zihinlerde bıraktıkları izleriyle etkinliği sonlandırdılar.

img 5206.450px

İstiklal Yürüyüşü

img 2998.450px

Kültür Elçileri Bildirgesi

img 3028.450px

Kültür Elçileri Çelengi

Geri Dön