Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ETİ ÇEKÜL KÜLTÜR ELÇİLERİ PROJESİ ALANYA EĞİTİM UYGULAMASI TAMAMLANDI

24/02/2009

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kültürel miras eğitim programı 18-21 Aralık tarihlerinde Alanya’da uygulandı. Tarihi Kentler Birliği üyesi Alanya Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan uygulama, Kaymakamlık, Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü, Obaköy İlköğretim Okulu Müdürlüğü, Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği ve Alanya Müze Müdürlüğü'nün destekleriyle gerçekleşti.


Obaköy İlköğretim Okulu’nun yönetici, öğretmen ve öğrencileri tarafından büyük bir ilgi ve heyecanla karşılanan ÇEKÜL Vakfı eğitim ekibi tarafından yapılan uygulamaya 6. sınıf öğrencilerinden seçilen 12 kız, 12 erkek toplam 24 öğrenci katıldı. Eğitim programı, Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği’nde “Kültür Nedir?” sunumu ile başladı. ÇEKÜL Vakfı Eğitim Koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu, meraklı soruları ve katkılarıyla sunuma katılan öğrencilerle birlikte kültür kavramına açıklık kazandırdı. Eğitime gönüllü destek veren uzmanlardan şehir plancısı Yelda Aral, “Doğal Yaşam, Bitki Türleri ve Yaylalar” başlıklı sunumuyla, Alanya’nın coğrafi özellikleri hakkında bilgi verdi; biyolog Mehmet Çakır ise endemik bitki türlerini anlattı. Sunumların ardından, Seyir Terası ve Dim Vadisi’ne bir inceleme gezisi yapıldı. Alanya’nın korunması gereken doğal mirası içinde özel bir öneme sahip olan Dim Vadisi’nde öğrenciler, sordukları sorular ve aldıkları notlarla doğal varlıklar hakkında bilgilerini zenginleştirdiler.


Alanya Arkeoloji Müzesi’nde, sanat tarihçisi Faruk Yılmazer tarafından “Eski Yaşam Şekli ve Arkeoloji” konulu bir sunum yapıldı. Daha sonra müzeyi inceleyen öğrenciler, gördükleri eserleri seramik hamuruyla yeniden yorumladılar. Ardından 13. yy. Selçuklu eseri olan Alanya Kalesi’ne de giderek Yılmazer’e Alanya tarihiyle ilgili sorular sordular.
Kültür Elçileri eğitiminde öğrenciler Emine Cimrin Koçak’tan, “Geleneksel Alanya Mimarisi” hakkında bilgi alarak kentin mimari yapısını da tanıdılar. Tophane mahallesinde restorasyonu devam eden bir sivil mimari örneğini de inceleyen Kültür Elçileri, kentin kültürel dokusuyla ilgili yerinde gözlem yaptılar; mahalleyi inceleyerek, gördükleri evlerin resimlerini yaptılar ve Alanya’nın kültür haritasını oluşturdular.


“Su kabağı işlemeciliği” Alanya’nın somut olmayan kültürel mirasının önemli bir örneği. Su kabağı işleme ustası Ümit Çağlar da bu mirası Kültür Elçileri ile paylaşmak için evinin kapılarını açtı. Eğitime destek veren yereldeki uzmanlardan arkeolog İlhami Yetkin “Yaşam Kültürü” konulu sunumunu bu samimi ortamda gerçekleştirdi. Sunumu büyük bir dikkatle dinleyen öğrenciler, Ümit Çağlar’ın yaptığı sanatın inceliklerini öğrenme şansı buldu. Son günün öğle yemeğini Tophane Mahallesi Muhtarı’nın evinde yiyen öğrenciler, burada hem yöresel yemekleri tanıdı, hem de Anadolu insanın misafirperverliği ve paylaşımcılığına da şahit oldu.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi eğitim uygulaması, Mimarlar Odası’nda yapılan sertifika töreniyle sona erdi. Törene Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Obaköy İlköğretim Okulu Müdürü Ramazan Gündoğmuş, gönüllü öğretmenler Koncagül Kanepeci ve Barbaros Çırpan, Mimarlar Odası Başkanı Bora Tokay, eğitim süresince öğrencileri yalnız bırakmayan ÇEKÜL Alanya Temsilcili Ahmet Öztürklevent, veliler ve eğitimi yerelde destekleyen uzmanlar katıldı. Sertifikalarını alan Alanya Kültür Elçileri, öğrendiklerini tüm çevreleriyle paylaşmak, tarih, kültür ve çevre bilincini yaygınlaştıracak çeşitli etkinler yapmak için kararlı olduklarını dile getirdiler. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da, Kültür Elçileri’ne seve seve destek vereceğini belirtti.

< Tüm haberler