Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


KÜLTÜR ELÇİLERİ EĞİTİMİ HATAY, KARADENİZ EREĞLİ ve KİLİS’TE UYGULANDI

02/02/2010

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kültürel miras eğitim programı bu yıl 17 kentte uygulanıyor. Taraklı, İzmir, Çorum, Yozgat ve Burdur’un ardından Hatay, Karadeniz Ereğli ve Kilis eğitimleri de başarıyla tamamlandı.

Kültürlerin Buluştuğu Kent Hatay

Antakya Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Hatay Valiliği, Hatay Mimarlar Odası Şubesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle yapılan eğitimde, Nizamettin Özkan ve Fevzi Çakmak İ.Ö. okulundan 25 öğrenci ETİ ÇEKÜL Kültür Elçisi oldu.

3037689044 s1

Her eğitim uygulamasında olduğu gibi Hatay’ın Kültür Elçileri de “kültür” kavramını tartışarak eğitime başladı. Etkin katılımın sağladığı tartışmada, doğa-insan-kültür bağlantısı kuruldu. Kültür Elçileri daha ilk günden doğal ve kültürel mirasın korunması için oluşturmaya başladıkları bilinci şu cümlelerle özetledi:

“Doğa olmazsa insan olmaz, insan olmazsa kültür, kültür olmazsa hayat olmaz. Çünkü kültür, hayatın anlamıdır.”

“Bazen ihtiyaçlarımızdan fazlasını karşılamak üzere doğal alanları yok ediyoruz. Doğal bir alanın yok olması, insanın intihar etmesi gibi bir şey. Çünkü aldığımız oksijeni kendi elimizle dünya üzerinden silmiş oluyoruz.”

“Tarihi eserlerin olduğu alanların farkında değiliz. Bu yüzden onlar, bazı alışveriş merkezlerinin, restoranların yeni alanları haline geliyor. Şimdi siz gelip dedemden bana kalan bir evi ya da kentimizdeki tarihi bir yeri, bu merkezleri oluşturmak üzere satıp satamayacağımı sorduğunuzda, size tek bir şey söyleyebilirim: Tarihi eserler ve anılarım paha biçilemez.”

 8930238728 s2

Üç gün süresince yerel uzmanlardan bilgi alan Kültür Elçileri, Habib-i Neccar Dağı, St. Pierre Kilisesi, Heronion ve Türkiye’de ilk sokak aydınlatmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi inceleme gezisine katılarak, Antakya evlerinin ayırt edici özelliklerini geziyle pekiştirme imkânı buldu. Titus Tüneli, Beşikli Mağarası, Arkeoloji Müzesi ve Harbiye Şelalesi gezisiyle arkeolojik ve doğal alanlar da incelendi. 

 6089065776 s3

Karadeniz Ereğli’nin Mağaraları Keşfedildi

Doğal mirasıyla önemli Karadeniz Ereğli kentinde, Turgut Reis İ.Ö. okulundan eğitime gönüllü katılan öğrenciler, üç günün sonunda sertifikalarını aldı. Cehennemağzı Mağaraları, Kilise Mağarası ve Sarnıç gezileri, doğal yaşam sunumunda öğrendikleri mitolojik hikâyelerle daha da ilgi çekici hale geldi.  Hem arkeolojik hem de doğal mirasın bir arada bulunduğu mağaralar, kentin özelliklerinin ne kadar zengin olduğunu Kültür Elçileri’ne hissettirdi. Kent mimarisi sunumunda ise coğrafi şartların, mimariyi nasıl şekillendirdiği dikkat çekti. Kale ve konaklar da ziyaret edilerek, kent sokaklarındaki kültürel mirasın farkedilmesi sağlandı.

 2363081564 s6

Geleneksel yaşam kültürü hakkında verilen bilgiler arasında yok olmak üzere olan elpek bezinin özellikleri anlatılarak doğanın kültür üzerindeki etkisine vurgu yapıldı:

“ Elpek bezi, keten bitkisinden elde edilen liflerden dokunur. Keten bitkisi nemli ortamlarda yetişebilen bir bitkidir. Yani Karadeniz bu konuda keten üretimi için oldukça uygun bir ortama sahiptir. Bu sayede keten bitkisi bu bölgede dokuma alanında kullanılmaktadır.”

 22703963624 s4


Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan eğitime, Ereğli Kaymakamlığı ve ÇEKÜL Zonguldak temsilcisi Muhsin Maden destek verdi.

 19862790672 s5 01

Kilis’in Kabaltı ve Dar Sokakları Arasında Tarihe Yolculuk


Sadece yük taşıyan hayvanların geçmesine müsaade edecek dar sokaklar, ahşap işlemeli cumbalar,  kabaltılar ve sokakların buluştuğu küçük meydanlarıyla Kilis kenti, Mercıdabık ve Mehmet Uluğ Can İ.Ö. okulunun eğitime katılan öğrencileriyle hareketlendi.

 30021010552 s7

Arkeoloji, mimari, doğal yaşam ve yaşam kültürü sunumlarıyla kentlerini tanıyan Kültür Elçileri, geziler sırasında Kilis halkının meraklı bakışları altında kentlerini tanımaya başladı. Evlerinin önünü süpüren kadınlar, kahvede oturan Kilisliler, Kültür Elçileri’nin başka bir kentten geldiğini düşünse de onlar hemen “Biz Kilisliyiz. Kentimizi tanımak ve tanıtmak için geziyoruz, tarihi sokaklarımızı inceliyoruz,”  diyerek cevap verdi. Kültür Elçileri, not alarak ve eskiz çizerek öğrendiklerini arkadaşlarına aktarmak için hazırlık yaptı.

 6101775772 s8

Kilis Belediyesi ve Kilis Valiliği’nin destekleriyle tamamlanan eğitimde, Oylum Höyük, zeytin ve sabun atölyeleri, yemenici ve demirci atölyeleri gezisi yapıldı.

 24950699840 s9

ÇEKÜL Gaziantep temsilcisi mimar Zafer Okuducu’nun katkı sunduğu eğitimin son günü sertifika töreni düzenlendi. Velileri için hazırladıkları kısa oyunları sergileyen Kültür Elçileri, arkeolojik eser kaçakçılığına ve sokak oyunlarının önemine dikkat çekti.

< Tüm haberler